Legendy


Existuje spousta legend, které se vyprávÄ›jí o povzbudivých úÄincích kávy, o tom jak byly objeveny. Jedna z nich vypráví například o arabském pasáÄkovi koz, které náhodnÄ› pÅ™i jedné své pastvÄ› sežraly kávové boby a naprosto zázraÄnÄ› ožily. Je zde také legenda o jakémsi opatovi z kláštera na území dneÅ¡ní Etiopie, který dokázal udržet v bdÄ›losti modlící se mnichy právÄ› díky extraktu z kávových zrn. Takovýchto povÄ›stí a legend jsou stovky, mnohé byly zapomenuty, mnohé zmÄ›nÄ›ny a nÄ›které úplnÄ› pÅ™etvoÅ™eny tím, jak byly neustále opakovány a pÅ™edávány ústním podáním. Dnes už tedy jen těžko kdo rozpozná, co na které z tÄ›chto legend je pravda.

Povzbudivé úÄinky

I dnes o povzbudivých úÄincích, které káva zaruÄenÄ› má, nikdo nepochybuje. DvÄ› oválná zelená semena, která jsou obsažena v plodu kávovníku, jsou obalená tuhou slupkou a nasládlou dužinou. PÅ™i zpracování této suroviny je tÅ™eba dostat se právÄ› až k onÄ›m zrnům. Existují v podstatÄ› dvÄ› metody, jak to provést. Jedná se buÄto suchý proces nebo o mokrý proces, což je pro nás vÅ¡ak naprosto nepodstatné. Pro nás je důležitý samotný výsledek, který nám pÅ™inese skvÄ›lý nepÅ™ekonatelný požitek.